Klik op de onderstaande afbeeldingen om de betreffende fotoseries te bekijken.
Afrika
Reizen in Afrika is indrukwekkend. Terug in Nederland is het niet moeilijk om de spectaculaire verhalen te vertellen: over het muskietennet dat in brand vloog, bijna verdrinken in de verraderlijke zee, verdwalen in een oerwoud of de olifant die met flapperende oren naar de taxibrousse rende. Wat het meeste indruk maakt is veel moeilijker over te dragen: namelijk de sfeer, de geuren, maar vooral het dagelijkse leven en de trots van de mensen, die meestal minder bezitten dan de inhoud van de rugzak van de gemiddelde toerist.
Ivoorkust, Mali, Gambia
Guinee-Bissau
Kenia, Tanzania, Uganda
Tunesië
Tanzania
vluchtelingenkampen van de Burundische Hutu’s en etnisch gemengde Hutu-Tutsi’s.
Gambia
reportage over vrouwelijk sekstoerisme in Gambia.
Gambia
toerisme in Gambia.
Kinderen in Afrika
De moeder keek me indringend aan. “Wil jij alsjeblieft twee van mijn kinderen meenemen naar Nederland?” vroeg ze. “Dan krijgen ze tenminste te eten en kunnen ze naar school gaan. Ik had zelf zo graag willen studeren.”
Daarop wees ze naar een schattig jongetje en een mooi, intelligent meisje. De kinderen keken hun moeder verschrikt aan en begonnen te huilen.
Tapas, flamenco, stierenvechten, musea, disco’s en talloze cervecerías in een decor van middeleeuwse steegjes en monumenten.
Sevilla is een wonderlijke mengeling tussen de middeleeuwen, de jaren vijftig en de 21ste eeuw. Op veel pleinen kun je draadloos internetten. En in de kleine kroegjes -cervecerías- ledigen passanten tussen de middag hun bierglazen en staan artiesten, homo’s, dames in jaren vijftig mantelpakjes, kinderwagens, gothics en mannen met dikke konten en stierennekken gebroederlijk aan dezelfde toog. Van oudsher zijn de inwoners katholiek en nog steeds getuigen de indrukwekkende processies tijdens Semana Santa in de heilige week voor Pasen van een diepe devotie. Of van een sterk gemeenschapsgevoel en een voorliefde voor volksfeesten? Twee weken na zoveel somberheid begint de kleurrijke Feria de Abril en viert Sevilla zeven dagen en nachtenlang uitbundig feest.
Semana Santa
Nergens in Spanje zijn de processies tijdens Semana Santa – de heilige week voor Pasen- zo groots en indrukwekkend als in Sevilla.
De stad telt zestig verschillende kerkbroederschappen (hermandades), waarvan de meeste door de smalle straatjes twee pasos meevoeren: platformen met méér dan levensgrote gouden en zilveren heiligenbeelden van de gekruisigde Jezus, gevolgd door een zorgelijk kijkend of huilend Mariabeeld. Begeleid door de klanken van trage, melodieuze marsmuziek, door boetelingen met een zwart kruis op hun schouder (penitents), guardia civil, kaarsendragers (acolitos), en soms wel 2000 nazarenos, de spookachtige, in lange gewaden en puntmutsen gehulde figuren, worden de beelden door de smalle middeleeuwse straatjes gemanoeuvreerd.
Onzichtbaar onder een fluwelen gordijn dragen 36 costaleros één loodzware Jezus of Maria vanuit de kerken naar de kathedraal. De costaleros dragen die zware last op hun nekwervels. Elke costalero draagt tussen de vijftig tot honderd kilo. Sommige kerkbroederschappen lopen daarmee veertien uur of langer door Sevilla, voordat de heiligdommen veilig in hun thuishaven zijn teruggekeerd.
Feria de Abril
De kleurrijke aprilfeesten in Sevilla zijn ontstaan uit de jaarlijkse veemarkt, toen de boeren met hun dieren naar de stad trokken. Tegenwoordig staan in de wijk Los Remedios tweeduizend casetas, grote gestreepte feesttenten, die privé-eigendom zijn van families, vriendengroepen en clubs.
Hoewel slechts enkele casetas openbaar toegankelijk zijn, trekt heel Sevilla naar de Feria. ’s Middags flaneren ruiters met hun geliefden door de straatjes van het feestterrein. De dames zitten schrijlings op de paarden, de roesjes van hun kitscherige flamencojurken wapperen in de wind. ’s Avonds galopperen ze naar de arena voor het stierenvechten, dat in die periode zijn hoogtepunt beleeft. Tijdens de Feria de Abril danst iedereen tot aan het ochtendgloren de sevillanas, eet gamba’s, rauwe ham, aardappeltortilla’s en drinkt manzanilla. Om al te heftige katers te voorkomen, is er rebjito: sherry vermengd met 7-up. De kermisattracties zijn een belangrijk onderdeel van de Feria de Abril
Voetbal
Het onderzoek dat het Britse bureau SIRC in 2008 uitvoerde, bewijst dat de media het belang van seks zwaar overschatten. SIRC ondervroeg 2000 voetbalfans uit zeventien verschillende landen. Wat blijkt: in Spanje geeft 72% van de voetbalfans de voorkeur aan een wedstrijd boven seks, in Nederland 67 %. De Engelse fans associëren voetbal vooral met vriendschap (85%). En het meest idolaat van voetbal zijn de Zweden: voor maar liefst 95% Zweedse fans is een voetbalwedstrijd het énige in hun leven wat heftige emoties oproept. Bron: El Pais, 20 mei 2008
Toch vergeten de fans sommige voetbalwedstrijden het liefst zo snel mogelijk. Zoals de wedstrijd Sevilla-Almeria in de stromende regen….
Architectuur en toerisme
Vertrek bedevaart vanuit Sevilla naar El Rocio
De week voor Pinksteren vertrekken 106 kerkbroederschappen vanuit heel Andalusië met paarden, versierde koetsen en koeien naar El Rocío, om daar de heilige maagd van Rocío te eren. Dit beroemde heiligenbeeld staat beter bekend als La Blanca Paloma, de witte duif. Het witgepleisterde en ongeplaveide plaatsje El Rocío is het hele jaar volledig uitgestorven, alleen tijdens de Romería verzamelen zich daar een miljoen bedevaartgangers.
Straatbeelden
Het dagelijks leven in Sevilla.
De 78ste verjaardag van Adelita Domingo
Zangpedagoge Adelita Domingo heeft veel saeta-zangers opgeleid: de zangers die tijdens Semana Santa vanaf de balkons de Mariabeelden toezingen. Adelita heeft geen wandelstok nodig: als ze door de patio loopt, leunt ze op haar vroegere leerlingen.
De communie voor de ouderen en zieken
Een keer per jaar bezoekt de kerk zieken, ouderen en gehandicapten en geeft hen thuis de eucharistie.
Hasjiesj, hoeren, tulpenbollen, duiven, patat en grachten. Een gesloten Stedelijk Museum, hetzelfde verhaal met het Rijksmuseum en een metro in aanbouw waarmee de stad haar historische centrum ondergraaft. Tegelijkertijd blijkt Amsterdam een liberale, multiculturele stad.
Fotoreportage Keti Koti
Keti Koti betekent “het verbreken van de ketenen” en is de herdenkingsdag van de afschaffing van de slavernij, die in Suriname duurde tot 30 juli 1863. Elk jaar op 1 juli vieren de Surinaamse Nederlanders de vrijheid die hun voorouders hervonden, na meer dan 200 jaar slavernij onder het Nederlandse koloniale bewind.Tijdens Keti Koti dragen veel vrouwen de kleurige traditionele kleding: de koto, panji en angisas. Door de angisas (hoofddoeken) op verschillende manieren om hun hoofd te draperen, gaven de vrouwen elkaar onopgemerkt berichten door toen zij onder toezicht van de slavendrijver op de velden zwoegden.
Straatbeelden
Het dagelijks leven in Amsterdam.
Dieren in de stad
Keep on rocking!
Dat de rock ’n roll nog steeds springlevend is, bewijzen de honderden rockers die elkaar jaarlijks ontmoeten tijdens de D-Day van rockcafé de Cruise-Inn in Amsterdam.
Jaren vijftig kleding, vetkuiven, petticoats, tatoeages, oldtimers met spinnende autobanden en bier, veel bier...
De rockers, rockabilly’s en psychobilly’s hebben ieder hun eigen stijl.
Daklozen zijn zelden romantische vrijbuiters en avonturiers: de psychiatrische patiënt leeft op straat, evenals de man die na zijn echtscheiding aan de drank raakte, de manager wiens bedrijf over de kop ging omdat het economische tij keerde en de vluchtelinge die al jarenlang wacht op haar verblijfsvergunning.
Geen enkele foto of tekst van deze website mag worden gekopieerd, geprint, gepubliceerd, bewerkt of op welke wijze dan ook overgedragen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.